OMAGIU LUI JEAN GIRAUD – DARGAUD

de crisuadi

Arhive BD : omagiu lui Jean Giraud

Pentru a incepe aceasta rubrica a Arhivelor BD de la Dargaud , ne-ar face placere sa va vorbim de  Jean Giraud , 

alias Gir , a carui disparitie , la inceputul lui Martie a afectat atat de mult lumea benzilor desenate . Acest prim articol va face sa intrati in arhivele  Blueberry , permitandu-ne de asemenea sa-i aducem un omagiu marelui artist care a fost  Jean Giraud .

Mai intai , iata in foto , o vedere a locului de arhivare de la Dargaud , situat la subsolul birourilor  Media Participations din strada Moussorgski din Paris.

Imagine

Imagine

Arhivele permit stocarea : exemplarelor editiilor straine ale albumelor Dargaud , deasemenea , primele editii de banda desenata de la Dargaud dupa 1975 si , in sfarsit , diverse elemente ale creatiei unui album .

Cautand in cartoanele adnotate <  Blueberry > plonjam direct in istoria benzilor desenate . De fapt , pentru tinerele generatii este greu de imaginat cum puteau graficienii , artistii sa lucreze fara computer . Pentru a va explica , iata diferite logo-uri (originalele) cu adnotarile lor , create de studioul Dargaud in anii 1970 :

Imagine

Imagine

Imagine

Toate aceste elemente , aceste litere , erau lipite pe o foaie de calc pusa peste ilustratia copertei pentru a fi intregita. Cateodata , unele bucati care compun o coperta erau decupate si lipite direct pe reproducerea desenului , inainte de trimiterea la imprimerie , la tipar , asa cum se vede mai jos cu coperta “Pilotului ” semnata de Gir :

Imagine

Sau , cum se vede mai jos , cu o reclama la intoarcerea in librarii a  La Jeunesse de Blueberry :

Imagine

Alta descoperire din cartoanele <Blueberry> sunt si aceste prime versiuni de pagini de titlu de la tomurile 1 si 2 ale seriei :

Imagine

Imagine

Pentru a termina aceasta prima incursiune in arhivele Dargaud , iata macheta ilustratiei cutiei puzzle Jean Giraud :

Imagine

Articol preluat si tradus de la :http://www.dargaud.com/le-blog/archives-bd-hommage-a-jean-giraud/

Reclame