BORN ON 27, DEAD AT 27.

de crisuadi

James Marshall „Jimi” Hendrix s-a nascut cu numele Johnny Allen Hendrix in 27 Noiembrie, 1942 in Seattle, Washington. Incepe sa cante la chitara la 15 ani.

3qvw8kr3ryhz
Tarziu, in 1966 se muta in Anglia .
Intr-un timp scurt, Hendrix ajunge in top ten hits cu „Hey Joe”,

„Purple Haze”

„The Wind Cries Mary”

sub formula „the Jimi Hendrix Experience”.

183492-944-620
Hendrix a fost inspirat muzical de rock and roll-ul american si de electric blues. A fost unul dintre primii chitaristi ai lumii care au folosit pe scara larga in rockul mainstream alterarea tonurilor cu efecte ca fuzz, octavia, care era construita de inginerul lui de sunet, wah-wah si uni-vibe. A fost primul artist care a folosit un procesor electronic de sunet stereofonic.
Jimi hendrix atinge faima in statele unite ale americii dupa ce participa la Monterey pop festival in 1967, iar in 1968 cel de-al treilea album, ultimul de studio „Electric Ladyland” ajunge number one in U.S.. A fost cel mai de succes album ca vanzari si singurul sau number one album. Cel mai bine platit artist, tine capul de afis la Woodstock festival in 1969 si la Wight festival in 1970.
Prin Mai 1966, in timpul unei cantari, Linda Keith, prietena chitaristului Keith Richard de la Rolling Stones, il remarca pe Hendrix, spunand mai tarziu ca felul in care canta a hipnotizat-o.

a327bf5301387179bf35c6e491ded2f7

L-a invitat la o bautura si de atunci au ramas prieteni. Keith l-a recomandat managerilor Rolling Stonesilor, dar acestia n-au reusit sa vada potentialul artistic si material al lui Jimi si nu l-au acceptat. In schimb, Chas Chandler care parasea the Animals si era interesat in a manageria si a produce artisti, a fost interesat de Hendrix, mai ales dupa ce ii placu versiunea lui Hendrix a cantecului Hey Joe. Convins fiind ca putea scoate un single de succes din versiunea asta , cu artistii potriviti, Chandler il aduce la Londra pe Hendrix si pe 24 septembrie 1966 semneaza un contract de manageriat si productie intre Jimi Hendrix , el si ex-managerul trupei Animals Michael Jeffrey.

fd71e86c-a756-11e6-9053-412eceebb2cd

Prin gasirea lui Noel Redding si a lui Mitch Mitchell se cladeste the Jimi Hendrix Expirience. Ce urmeaza este istorie.
Pe 17 Septembrie, Jimi Hendrix are o reprezentatie la Ronnie Scott’s jazz club, impreuna cu Eric Burdon si War.

med_1494458377_image

Este un jam session care se spune ca ar fi fost inregistrata de cineva si ca ar fi rezultat un album post-mortem din acea inregistrare.
A doua zi, pe 18 Septembrie 1970, Jimi Hendrix moare stupid, asfixiat de propria voma in urma inghitirii unei doze mari de barbiturice.

Jimi Hendrix nu este un mare chitarist pentru ca a murit foarte tanar, ci este un mare artist pentru ca a putut sa faca atat de multe in atat de putin timp! God rest his soul!

Nici o fotografie si nici un cantec ce apar in acest articol nu-mi apartin. I don’t own the photos and the songs from this article.